Veiksmīgi atsācies konkurss Enkurs

23. aprīlī Jūras koledžā Novikontas notikušajā konkursā skolēniem Enkurs 2022 1. vietu ieguva Ernsta Glika Alūksnes valsts ģimnāzija, 2. vietā atstājot Ventspils valsts 1.ģimnāzijas komandu. Savukārt Rojas vidusskola, kas konkursā Enkurs piedalās jau no tā sākuma 2007. gadā, šoreiz ieguva 3.vietu.

Konkurss tiek atsākts pēc divu gadu pārtraukuma, un šogad tas notika vienā dienā, nevis ar vairākām atlases kārtām un finālu, kā tas bija pirms covid pandēmijas.  Dalībai Enkurā 2022 pieteikušās 12 skolu komandu no visas Latvijas – Alūksnes, Madonas, Rīgas Ulbrokas, Liepājas Ventspils, Rojas, Tukuma, Saldus un Aizputes (piedalījās 11).

Novikontā skolēni mērojās spēkiem, veicot dažādus uzdevumus. Uzdevums baseinā ietvēra glābšanas vestes uzvilkšanu, lēcienu ūdenī, peldējumu uz muguras un precīzu virves uzmešanu “cietušajam”, lai izvilktu to drošībā. Ugunsdzēsības un pirmās palīdzības sniegšanas sektorā komandu dalībnieki pilnā ugunsdzēsēju ekipējumā ar gāzmaskām un skābekļa baloniem, devās noslēgtā telpā glābt “cietušo”. Lai uzdevumu vēl vairāk sarežģītu, ugunsdzēsējiem bija jāstrādā ar aizsegtu seju, neko neredzot. Kad “cietušais”, kurš bija “bezsamaņā” tika iznests, ugunsdzēsēju komandas biedriem to vajadzēja atdzīvināt – tieši pirmās medicīniskās palīdzības pareiza sniegšana daudzām komandām bija lielākais “klupšanas akmens”.

Divi uzdevumi bija sagatavoti, izmantojot kuģu vadības trenažierus, tur skolēniem vajadzēja ne tikai spēt vadīt “kuģus”, bet arī orientēties kartēs un būt vērīgiem, lai atrastu krastā esošus objektus.

Tā kā šoreiz vienā dienā konkursā piedalījās vairāk skolu kā parasti – organizējot konkursu atlases kārtās, parasti katrā kārtā ir astoņas skolas – turklāt skolas ieradās dažādos laikos, lai komandas pēc iespējas mazāk satiktos savā starpā, tad smagāks bija tiesnešu darbs, un konkursam tika piesaistīti papildus brīvprātīgā darba veicēji no organizācijām, kas iesaistās konkursa rīkošanā. Šie cilvēki Enkurā iesaistījās pirmo reizi, un daži no viņiem labprāt padalījās ar gūtajiem iespaidiem.

“Konkursa Enkurs organizācijā iesaistītās iestādes saliedētā darbībā īstenoja pārdomātu un patīkamu pasākumu. Bija jūtams, ka organizatori pārdomājuši visu smalkākajās detaļās, piemēram, konkursi bija interesanti un piemērojami ar jūru nesaistītiem skolēniem, laika grafiks bija saplānots pa minūtēm, katrai skolas komandai bija savs gids, kas palīdzēja komandai nokļūt līdz konkursa vietai, un visiem tika nodrošinātas garšīgas brokastis un pusdienas!

Konkursa ietvaros bija interesanti redzēt, kā uzdevumus pilda skolēni no dažādiem reģioniem un pilsētām – Rīgas, Ventspils, Liepājas, Alūksnes, Rojas – jo katrai komandai bija sava pieeja. Vieni pirms uzdevuma veikšanas sanāca kopā un izrunāja, kā veiks uzdevumu, cita komanda stostījās un baidījās, trešā komanda savā starpā nekomunicēja, ceturtā nepārtraukti runāja savā starpā, un tā tālāk. Es strādāju uz kuģa tiltiņa simulatora, kur katrai komandai ar motorlaivu vajadzēja apiet Mīlestības saliņu Bolderājā. Pie stūres rata notika komandas dalībnieku nomaiņa ik pēc  30 sekundēm, kamēr uzdevums tika izpildīts. Uzdevums bija dinamisks un interesants, jo bija vairāki asi pagriezieni un uzdevuma laikā negaidīti “uznāca migla”, kas dezorientēja skolēnus,” stāsta Jūrnieku reģistra vecākais inspektors Aleksandrs Pavlovičs.

“Uzskatu, ka man kā Latvijas Jūrniecības savienības pārstāvei bija patiess gods būt konkursa Enkurs tiesnešu komandā. Man prieks par pozitīvo sadarbību starp tiesnešiem – augstā profesionālā līmenī, un arī uz humora viļņa visas dienas garumā. Turklāt mēs, visi tiesneši no dažādiem uzņēmumiem, izmantojām gadījumu pārrunāt jūrniecības nozares novitātes.

Konkursa programma un plūsma starp 11 skolām un ģimnāzijām bija izcili saplānota. Viss notika raiti un pozitīvi. Bija patiess prieks vērot jauniešu degsmi, apķērību un ieinteresētību darboties. Uzdevumus viņi pildīja ar lielu azartu, viens otru atbalstīja un uzmundrināja.

Konkurss Enkurs mani piepildīja ar pozitīvām emocijām, tas atgādināja, ka jūrniecības nozare ir dzīva, ka jaunieši ir mūsu nākotne un ka viņos noteikti ir vērts investēt, sniedzot zināšanas un izaicinot. Konkurss ir kā tilts. Kādus pamatus ieliksim tagadnē? 

Es pirmo reizi biju Novikontas Jūras koledžas telpās, esmu patīkami pārsteigta par Novikontas infrastruktūru un praktisko nodrošinājumu – kolektīvs ir radījis lielisku vidi, kur augt, mācīties un pašrealizēties. Jūrniecības nozarei redzu spožu nākotni!” uzsver kartogrāfe Līva Goba.

“Dalību konkursā Enkurs kā brīvprātīgā darba veicēja novērtēju ļoti pozitīvi un esmu apmierināta ar iegūto pieredzi un komunikācijas apmaiņu starp pasākuma organizatoriem un dalībniekiem. Šāda veida pieredze paplašina redzesloku un veicina pozitīvu sadarbību un pieredzes apmaiņu starp dažādām institūcijām,” atzīst Latvijas Jūras administrācijas juriskonsulte Sendija Gerge.

Konkursu atzinīgi novērtēja arī skolotāji, kuri gatavoja skolu komandas. “Liels paldies par ļoti labi noorganizētu pasākumu un draudzīgu atmosfēru! Paldies tiesnešiem par objektīvu vērtējumu un kļūdu skaidrojumu!” saka Ventspils 4. vidusskolas skolotāja Jana Andersone.

“Prieks, ka konkurss Enkurs ir atsācies un turpināsies!” – Liepājas valsts 1.ģimnāzijas skolotāja Signe Berga.

Konkurss Enkurs notiek kopš 2007. gada, daudzi tā dalībnieki pēc vidusskolas beigšanas izvēlējušies turpināt mācības kādā no Latvijas jūrniecības augstskolām un kļuvuši par jūras virsniekiem, kā arī strādā citās jūrniecības specialitātēs. Viens no konkursa dalībniekiem savulaik bija arī Enkurs 2022 galvenais tiesnesis, Jūras koledžas Novikontas pasniedzējs Mārcis Žabovs.

Konkursa  Enkurs  rīkošanai ir saņemts Sabiedrības integrācijas fonda atbalsts Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “NVO fonds” ietvaros. Konkursu organizē un finansē Latvijas Jūras administrācija, Latvijas Jūrniecības savienība, Jūras koledža Novikontas, Latvijas Tirdzniecības flotes Jūrnieku arodbiedrība un citas jūrniecības organizācijas un uzņēmumi.

#NVOfonds2022.

Home
Latvijas tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrība
Kultūras ministrija
Sabiedrības integrācijas fonds


Materiālu sagatavoja Sarma Kočāne