Konkurss “Enkurs 2023” noslēdzies

22. aprīlī Rīgas brīvostas teritorijā norisinājās konkursa “Enkurs 2023” fināls, kurā uzvarēja Ventspils valsts 1.ģimnāzijas komanda, aiz sevis atstājot Liepājas valsts 1.ģimnāzijas skolēnus, savukārt trešo vietu ieņēma Ernsta Glika Alūksnes valsts ģimnāzija. 

Konkursa norise

Konkursa finālu organizēja Latvijas Jūras administrācija, sadarbojoties ar NBS Jūras Spēku Krasta apsardzes dienestu, Patruļkuģu eskadru un Patruļkuģu eskadras Jūras incidentu novēršanas vienību, Rīgas brīvostas pārvaldi un SIA LVR flote. Konkursu atbalsta Latvijas Jūrniecības savienība, Sabiedrības integrācijas fonds Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “NVO fonds” ietvaros, Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrība, kompānijas LSC, Atlas Services Group Latvia, Utkilen, BSM Crew Service, AS Tallink, kā arī citas jūrniecības iestādes un organizācijas.

Gatavojot konkursa fināla uzdevumus, konkursa organizatori cieši sadarbojās, galvenokārt tiešsaistē, izvērtējot katras iesaistītās puses tehniskās iespējas, infrastruktūru un aprīkojumu, īpašu uzmanību pievēršot dalībnieku drošības garantēšanai, tāpēc konkursa norisē viss notika tieši tā, kā tam jābūt.

Trīs fināla uzdevumus bija sagatavojuši Jūras Spēku speciālisti. Lai izpildītu pirmo uzdevumu, bija jāmāk darboties ar sakaru sistēmu, noteikt “cietušā” koordinātas un atlikt tās uz kartes, bet nākamajā uzdevumā pēc kartes atrast pašu “cietušo” ostas akvatorijā, izmantojot KAD ātrgaitas kuteri. Trešais uzdevums izrādījās fiziski vissmagākais – aizairēt glābšanas plostu pa noteiktu maršrutu.

Dalībnieki par interesantu atzina uzdevumu uz “LVR flote” ledlauža Varma  – orientēties uz kuģa un sameklēt konkrētus objektus pēc apraksta. Šajā uzdevumā ļoti svarīga bija spēja loģiski domāt un savstarpēji sadarboties. 

Skolēniem bija arī jādemonstrē prasme precīzi mest sviedlīni. Tāpat neiztrūka pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas uzdevuma un virves vilkšanas – šie konkursa elementi ietilpst visās atlases kārtās un arī finālā.

Veco jūras vilku viedoklis

Konkursu Enkurs 2023 vērtē viens no tiesnešiem, tālbraucējs kapteinis Imants Nartišs: “Man bija patiess prieks piedalīties jūrniecības konkursa ‘’Enkurs’’ vērošanā un tiesāšanā. Ja man kāds jautātu par manu motivāciju piedalīties šādā aktivitātē, es varētu atbildēt, ka man patiesībā ir vairākas motivācijas. Pirmkārt, pats savā jaunībā esmu piedalījies šāda veida konkursā (tolaik gan tas saucās ‘’Vai tu mīli jūru?’’ un notika tikai piekrastes skolās, kur bija zvejnieku kolhozi). Tātad – gribējās redzēt, kā ‘’Enkurs’’ sasaucas ar to, ko es atceros no savas jaunības. Otrkārt, esmu pietiekami aktīvs un atvērts šāda veida aktivitātēm. Uzskatu, ka šādos (profesionālas ievirzes) konkursos dalībniekiem būtu jābūt iespējai komunicēt arī ar nozares pārstāvjiem. Treškārt, esmu gatavs dalīties ar savu pieredzi (gan jūras, gan vispār dzīves), pastāstot jauniešiem vairāk par dzīvi jūrā un uz kuģiem, tādējādi varbūt kādu ieinteresējot un pamudinot izvēlēties jūrniecību par savu nākotni.

Uzskatu, ka šāds konkurss ir izglītojošs un ļoti nepieciešams. Ja, pateicoties dalībai konkursā, kaut pāris cilvēku aizies mācīties jūrniecības izglītības iestādē, tas jau nozīmēs, ka konkurss savu lomu ir izpildījis. Un šobrīd, es personīgi pazīstu jauniešus no Alūksnes, kuri, pēc dalības “Enkurā” jau mācās Latvijas Jūras akadēmijā vai nopietni apsver šādu profesijas izvēli. Protams, jāatzīmē arī tas, ka, piedaloties šajā konkursā, jaunieši apgūst ne tikai specifiskas zinības (hidrotērpu uzvilkšana, glābšanas plostu vadība, airēšana u.c), bet arī tādas lietas, kas var noderēt ikdienā, piemēram, rīcība ugunsgrēka gadījumā, vai pirmās palīdzības sniegšana.”

Konkursa finālā iesaistījās arī viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots. “ Konkurss ”Enkurs” ir pasākums, kas jūrniecības nozarei gluži vienkārši bija, ir un būs jādara arī turpmāk, jo tā ir mūsu nākotne, un tā ir jūrniecības nozares popularizēšana. Ar humoru jāsaka – kļūsti jūrnieks, un varēsi satikt indiāņus! Bet, ja nopietni, tad jūrnieks tiešām ir profesija, kas ļauj atklāt pasauli. Īpaša “Enkura” pievienotā vērtība ir ļoti veiksmīgā sadarbība starp dažādiem jūrniecības uzņēmumiem un organizācijām, kas attīstās un pilnveidojas ar katru gadu,” uzsver viceadmirālis.

Kā parasti, konkursa laikā brīvprātīgo darbu veica Latvijas Jūras administrācijas darbinieki. Iespaidos dalās JA vecākā juriskonsulte Anete Logina – viena no konkursa tiesnešiem: “Ar prieku atsaucos aicinājumam atbalstīt konkursu “Enkurs” ar savu brīvprātīgo darbu. Šis konkurss ir unikāls! Tas ļauj vecāko klašu skolēniem pavadīt laiku vienlaikus gan jautri, gan ļoti jēgpilni, iepazīstot un “uz savas ādas” izjūtot Latvijai un visai pasaulei tik nozīmīgo jūrnieka profesiju – iespējams, viņu nākotnes profesiju! Konkursa ietvaros jaunieši šogad veica, piemēram, tādus uzdevumus kā glābšanās no kuģa ar glābšanas plostu īpašā baseinā imitētos vētras apstākļos, dažāda tipa kuģu vadīšana uz profesionālajiem mācību simulatoriem, pirmās palīdzības sniegšana dažādās situācijās cietušajiem, airu laivas airēšana Daugavā, cilvēka meklēšana un glābšana Daugavā ar ātrgaitas laivām, orientēšanās uz ledlauža un ugunsgrēka dzēšana. Bija acīmredzams, ka šādas reti kur citur izbaudāmas praktiskas dabas aktivitātes patīk gan pašiem konkursantiem, gan visiem citiem iesaistītajiem. Labprāt piedalīšos atkal!”

Foto: Sarma Kočāne un Kaspars Zvejnieks

Teksta autors: Sarma Kočāne

Konkursa Enkurs atbalstītāji

Par iespējām atbalstīt konkursa organizēšanu nākošajā sezonā lūdzu sazināties ar Latvijas Jūrniecības savienību, rakstot e-pastu [email protected].

Profesionālās orientācijas konkurss vidusskolēniem ir daļa no Latvijas Jūrniecības savienība organizētā projekta Enkurs -2023. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

#SIF_NVOFonds