Rīgas brīvostā 20.04. sacentīsies konkursa “Enkurs” finālisti

20.aprīlī Rīgas brīvostas teritorijā norisināsies konkursa “Enkurs 2024” fināls, kurā sacentīsies skolu komandas no Alūksnes, Bauskas, Jaunmārupes, Kokneses, Rīgas, Ulbrokas un Ventspils. Fināls tiek organizēts sadarbībā ar NBS Jūras Spēkiem un SIA “LVR Flote”.

Viens no fināla uzdevumiem būs improvizēta glābšanas operācija, kuras laikā skolēniem  jāmāk darboties ar sakaru sistēmu, noteikt “cietušā” koordinātas un atlikt tās uz kartes, bet pēc tam atrast pašu “cietušo” ostas akvatorijā, izmantojot KAD ātrgaitas kuteri. 

Uz “LVR Flote” ledlauža Varma  plānots orientēšanās uzdevums – uz kuģa vajadzēs sameklēt konkrētus objektus pēc dotā apraksta. Šajā uzdevumā ļoti svarīga būs spēja loģiski domāt un savstarpēji sadarboties. 

Fiziski vissmagākais uzdevums būs glābšanas plosta airēšana pa noteiktu maršrutu.
Skolēniem būs arī jādemonstrē prasme precīzi mest sviedlīni. Tāpat neiztrūks pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas uzdevuma un virves vilkšanas – šie konkursa elementi ietilpst visās atlases kārtās un arī finālā.

“Enkurs” tiek rīkots kopš 2007. gada,  konkurss norisinās reālā vidē – jūrniecības mācību iestādēs un jūrnieku mācību centros, ostās un uz kuģiem. Konkursa mērķis – iepazīstināt skolu jauniešus ar jūras virsnieka specialitāti, kā arī atraktīvā veidā informēt sabiedrību par jūrniecības nozari.

Latvijas Jūras administrācija ir konkursa idejas autors, iniciators, un pasākuma organizēšanas koordinators. Konkursa organizēšanā piedalās un konkursu atbalsta un finansē Latvijas Jūrniecības savienība, Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrība, Jūras koledža “Novikontas”, Jūrnieku mācību centrs “LAPA”, Rīgas brīvosta, Liepājas SEZ osta, Ventspils brīvosta, NBS Jūras Spēki, SIA “LVR Flote”, SIA “LSC”, SIA “Atlas Professionals”, SIA “Utkilen Baltic”, SIA “Baltic Shipping Services”, SIA “LAT.B.G.I” un citas jūrniecības iestādes un organizācijas, kā arī SIA “Ilgezeem”.