Mareka blogs – Pirmā prakse

Pirmā prakse, pirmais kuģis ir īpašs notikums katram jūrniekam, jo viņš ir nonācis jaunā līdz šim neizzinātā vidē un vietā. Šīs ir LJA 2. kursa studenta piezīmes no pirmās prakses par izjūtām, par kuģi par pirmo praksi….

/Roberts Gailītis/

Sveiks lasītāj. Sākumā vēlos pateikties Latvijas Jūrniecības Savienībai par doto iespēju piedalīties “Stūrmaņa piezīmju” tapšanā.

Par sevi

Sākumā iepazīstināšu ar sevi, jo šis ir mans pirmais bloga ieraksts. Esmu Latvijas Jūras Akadēmijas otrā kursa students Mareks Gregorovičs, studiju programmā “Jūras transports – kuģa vadīšana”. Studiju programmas ietvaros otrā kursa otrais semestris tiek atvēlēts studiju praksei uz kuģa.

Šī ir mana pirmā prakse, tātad ļoti svarīgs pirmā iespaida tapšanas moments par stūrmaņa darbu jūrā.

Gatavošanās…

Gatavošanās praksei sākās jau septembrī, kad izsūtīju savu CV un motivācijas vēstuli, kā arī sekmju izrakstus vairākām kruinga kompānijām. Visās kruinga kompānijās ir savi principi un atlases metodika pēc kādiem parametriem tiek izvēlēts praktikants/kadets. Saņēmu vairākus piedāvājumus no kuriem izvēlējos tieši to, kurā ,manuprāt, es kā students varēšu uzrādīt vislielāko progresu. Patlaban atrodos uz “LSC” kompānijas tankkuģa “Ainazi”.

Protams, pirmā prakse uz kuģa ir kas īpašs, taču godīgi sakot, īstu uztraukumu pirms došanās praksē neizjutu. Zināju, ka būs interesanti un ka šeit visam jāpieiet ar profesionālu attieksmi.

Pirmie iespaidi uz kuģa

Kopā ar manu studiju biedru Aleksandru Vasjkovu, kas studē kuģa mehāniku, un vēl citiem ekipāžas locekļiem devāmies uz Hamburgu, kur lidostā mūs sagaidīja aģents, kurš mūs tālāk nogādāja līdz kuģim.

Protams, tikai pēc nedēļas biju apradis ar jauno vidi. Kuģis ir liels, tādēļ sākumā jāsaprot kāda sistēma, režīms un atmosfēra valda uz tā. Šeit liels paldies jāsaka visai kuģa ekipāžai, kas ir ļoti atsaucīgi un pretimnākoši. Priecē arī tas, ka uz kuģa ir stūrmaņi, kas nesen pabeiguši Latvijas Jūras Akadēmiju, kas, manuprāt, rada daudz brīvāku un vieglāku komunikāciju.

Patlaban atrodamies Atlantijas okeānā un dodamies Dienvidamerikas virzienā. Uz kuģa laiks ir atvēlēts gan mācībām, gan darbam uz klāja, kā arī brīvajā laikā iespējams papildus doties uz tiltiņu, lai turpinātu mācības. Pagaidām laiks skrien ļoti ātri, un cerams tik pat ātri pienāks nākošais bloga ieraksts.

Citi stūrmaņu bloga ieraksti ir atrodami šeit LJS mājaslapas sadaļā – Stūrmaņu piezīmes