Organizatori gatavojas konkursa Enkurs 15. sezonai

Konkurss Enkurs tika atsākts, tiklīdz to atļaus epidemioloģiskā situācija un noteiktie ierobežojumi

26. janvārī notika jūrniecības nozares konkursa vidusskolēniem Enkurs –  2022 organizētāju un atbalstītāju tiešsaistes sanāksme. Tās mērķis bija pārrunāt iespējas atjaunot konkursu pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma.

Sanāksmē piedalījās Latvijas Jūras administrācijas (JA), Latvijas Jūrniecības savienības, Latvijas Tirdzniecības flotes Jūrnieku arodbiedrības, Latvijas Jūras akadēmijas, Jūrniecības koledžas Novikontas, Latvijas Kuģu apkalpju komplektēšanas kompāniju asociācijas, Latvijas Kuģu kapteiņu asociācijas, NBS Jūras Spēku, kā arī kuģniecības kompānijas LSC pārstāvji.

Atklājot sanāksmi, JA vadītājs Jānis Krastiņš uzsvēra, ka, neraugoties uz pašlaik spēkā esošajiem ierobežojumiem, ir jābūt gataviem atsākt sadarbību konkursa Enkurs organizēšanā, tikko to atļaus epidemioloģiskā situācija un valstī noteiktie ierobežojumi.

Latvijas Jūrniecības savienības pārstāvis Roberts Gailītis informēja sanāksmes dalībniekus, ka Jūrniecības savienība  pieteica projektu “Enkurs -2002” Sabiedrības integrācijas fonda atklātajā projektu konkursā un saņemts atbalstu Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “NVO fonds” ietvaros.  Piešķirtais atbalsts ir gan  konkursa Enkurs organizēšanai, gan semināra rīkošanai par jauniešu piesaistīšanu jūrniecībai. Līdz ar to nākamā Enkura sezona būs pirmā 15 gadu laikā, kad konkursu finansiāli atbalstīs arī Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

NVO fonda programmas mērķis ir stiprināt pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgu attīstību un demokrātiju Latvijā. 

Latvijas Jūras administrācijas pārstāve Sarma Kočāne, kura ir atbildīga par konkursa rīkošanu, apliecināja, ka, sadarbojoties ar Jūrniecības koledžu Novikontas, ir izstrādāti vairāki varianti konkursa organizēšanai šā gada marta otrajā pusē un aprīlī – ja valstī noteiktie ierobežojumi to atļaus. Varianti atšķiras galvenokārt ar to, cik skolu komandas vienlaicīgi varēs startēt konkursā. Pirms pandēmijas katrā konkursa atlases kārtā startēja vienlaicīgi sešas līdz astoņas komandas, taču, nepieciešamības gadījumā, katra komanda varētu startēt atsevišķi, netiekoties ar citām komandām.

NBS Jūras Spēku (JS) pārstāve Līva Veita uzsvēra, ka JS, tāpat kā tirdzniecības flotes pārstāvji, ir ļoti ieinteresēti jauniešu piesaistīšanai, tādēļ būs gatavi atsākt sadarbību, tiklīdz tas būs iespējams.

Arī visi pārējie sanāksmes dalībnieki apliecināja, ka noteikti atbalstīs konkursa Enkurs atsākšanu, gan finansiāli, gan praktiski iesaistoties tā rīkošanā.

Konkurss Enkurs tiek rīkots kopš 2007. gada. Konkurss norisinās reālos apstākļos – jūrnieku izglītības iestādēs un mācību centros, ostās un uz kuģiem, un konkursa laikā skolu komandas no visiem Latvijas reģioniem sacenšas dažādās disciplīnās – kuģu un laivu vadīšanā, cietušo meklēšanā un glābšanā, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā, ugunsdzēšanā, virves vilkšanā, kā arī demonstrē zināšanas ģeogrāfijas un kartogrāfijas, navigācijas un kuģošanas drošības un citos jautājumos.

Konkursa mērķis ir atraktīvā veidā iepazīstināt jauniešus ar jūrniecības nozari un iespējām apgūt jūras virsnieka profesiju.


Sabiedrības integrācijas fonds
Kultūras ministrija

 #NVOfonds2022.