Ar Bauskas VĢ uzvaru noslēdzas konkurss “Enkurs 2024”

Jūrniecības nozares konkursa skolēniem “Enkurs 2024” finālā, kas norisinājās Rīgas brīvostas teritorijā, pirmo vietu izcīnīja Bauskas Valsts ģimnāzijas komanda, kā otros atstājot Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas enkuriešus, savukārt trešajā vietā – Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas II.komanda.

Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas komanda, kura konkursā piedalījās pirmo reizi, palika ceturtajā vietā, no pirmā trijnieka atpaliekot tikai par 1,8 punktiem. Tālāk seko Ulbrokas vidusskola, Alūksnes Valsts ģimnāzijas I.komanda un Rīgas 10.vidusskola. Noslēdz fināla astotnieku Jaunmārupes pamatskolas komanda – vienīgā pamatskolas komanda, kurai jau iekļūšana konkursa finālā uzskatāma par lielisku sasniegumu!

“Enkurs 2024” fināls tika organizēts sadarbībā ar NBS Jūras Spēkiem un SIA “LVR Flote”. Viens no fināla uzdevumiem bija improvizēta glābšanas operācija, kuras laikā skolēniem  bija jāmāk darboties ar sakaru sistēmu, noteikt “cietušā” koordinātas un atlikt tās uz kartes, bet pēc tam atrast pašu “cietušo” ostas akvatorijā, izmantojot KAD ātrgaitas kuteri. 

Uz “LVR Flote” ledlauža Varma  norisinājās orientēšanās uzdevums – uz kuģa vajadzēja sameklēt konkrētus objektus un atbildēt uz jautājumiem par tiem, piemēram, cik uz kuģa ir glābšanas plostu, cik vētras trapu, kāds ir kuģa izsaukuma signāls, kas izdevis navigācijas karti, ko lieto stūrmanis, un tamlīdzīgi. Šajā uzdevumā ļoti svarīga bija spēja loģiski domāt un komandai savstarpēji sadarboties. 

Viens no fiziski smagākajiem bija Jūras Spēku sagatavotais uzdevums, kurā dalībniekiem vajadzēja aizpeldēt no piestātnes līdz glābšanas plostam, iekļūt tajā un bez airiem aizirt plostu līdz ledlauzim “Varma”. Liela daļa komandu tieši šo uzdevumu atzina par visaizraujošāko.

Skolēniem bija arī jādemonstrē prasme precīzi mest sviedlīni. Tāpat neiztrūka pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas uzdevuma un virves vilkšanas – šie konkursa elementi ietilpst visās atlases kārtās un arī finālā.

Brīvajā laikā starp uzdevumiem skolēniem bija iespēja doties ekskursijā uz Jūras Spēku flotiles patruļkuģi “Viesīte”, kā arī uz Rīgas brīvostas Kapteiņdienesta Kuģu satiksmes vadības centru.

Konkurss “Enkurs” tiek rīkots kopš 2007. gada,  konkurss norisinās reālā vidē – jūrniecības mācību iestādēs un jūrnieku mācību centros, ostās un uz kuģiem. Konkursa mērķis – iepazīstināt skolu jauniešus ar jūras virsnieka specialitāti, kā arī atraktīvā veidā informēt sabiedrību par jūrniecības nozari.

Latvijas Jūras administrācija ir konkursa idejas autors, iniciators, un pasākuma organizēšanas koordinators. Konkursa organizēšanā piedalās un konkursu atbalsta un finansē Latvijas Jūrniecības savienība, Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrība, Jūras koledža “Novikontas”, Jūrnieku mācību centrs “LAPA”, Rīgas brīvosta, Liepājas SEZ osta, Ventspils brīvosta, NBS Jūras Spēki, SIA “LVR Flote”, SIA “LSC”, SIA “Atlas Professionals”, SIA “Utkilen Baltic”, SIA “Baltic Shipping Services”, SIA “LAT.B.G.I” un citas jūrniecības iestādes un organizācijas, kā arī SIA “Ilgezeem”.

Paldies visiem par atbalstu un tiekamies nākamajā Enkurs sezonā!