Tiek atklāta jūrniecības izstāde!

LJS valdes priekšsēdētājs Roberts Gailītis sakot uzrunu jūrniecības izstādes atklāšanā.
Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU

2024. gada 19. aprīlī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātkāres centrā «Futurimo Rīga» tika atklāta īpaša izstāde “Tavs kompass rāda uz jūru”. Uz izstādes atklāšanu bija aicināti gan RTU sadarbības partneri, gan jūrniecības nozares pārstāvji.

Izstādes mērķauditorija ir bērni un jaunieši un tās mērķis ir ar interkatīvu eksponātu, kurus drīkst aiztikt, kuriem drīkst pieskārties, grozīt un locīt, atklāt jūrniecību. Eksponāti ir taktili jeb visiem eksponātiem drīkst droši skarties klāt, tādejādi caur pieskaršanos un sajūtām izstādes apmeklētāji var iepazīt jūrniecību.

Izstādes tapšana

No idejas apspriešanas līdz realizācijai pagāja četri mēneši, kuru laikā tika saģenerētas idejas, apspriesti dažādi uzdevumi, sarunāts ar jūrniecības uzņēmumu un organizāciju iespējām piedalīties ar eksponātiem. Tādejādi katrs ar savu daļiņu no jūrniecības izveidoja šo izstādi.

Tā rezultātā ekspozīcijas zālē atrodas stilizēts burukuģa modelis, uz kura var uzkāpt, ar stūres konsoles palīdzību izmēģināt «vadīt» kuģi, pacelt un nolaist buru, pagriezt dzenskrūvi utt. Savukārt īpaši izveidotā baseinā apmeklētāji var nodoties kuģu vadīšanai, spītējot vējam un viļņiem. Kuģu satiksmi, izvairoties no dažādiem šķēršļiem un sadursmēm, ir iespējams izspēlēt arī citā stendā, kur pieejami dažādi kuģu modeļi, savukārt kuģu atrašanās vietas datu monitoringa un analītikas platformā jebkurš interesents var reāllaikā sekot līdzi, kā kuģi pārvietojas pa pasaules ūdeņiem

Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU

Izstādē ir iespēja uzzināt, kā izskatās uz kuģa tiltiņa, ko dara mašīntelpā, izzināt kravu operācijas ostās, noskaidrot, kam nepieciešami kuģi un cik dažādi kuģu veidi ir, kā arī to, kā modernās tehnoloģijas ienāk jūrniecībā. Izstādē var apskatīt dažādus modeļus, piemēram, dzenskrūves un dzinēja, kā arī Jūras spēku kara kuģa, doties virtuālā ekskursijā Latvijas jūrniecības mantojumā, noskatīties filmiņas par to, kā tiek būvēts kuģis un kā to nolaiž ūdenī, utt. Ir arī iespēja piemērīt jūrnieku apģērbu un drošības aprīkojumu, tostarp bruņuķiveri, ko kuģu apkalpes izmanto tajās zonās, kur uzbrūk pirāti. 

Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU

Papildu pieredzi bērni un jaunieši var gūt, piedaloties dažādos uzdevumos, piemēram, orientēties telpā un laikā pēc navigācijas kartēm un citām navigācijas zīmēm, rīkoties ārkārtas situācijās, izzināt piesārņojuma veidus un to novēršanu. Apmeklētāji var arī mēroties spēkiem, piemēram, nosakot attālumu, cik tālu atrodas horizonts, cits kuģis, bāka, jahta vai kāds cits priekšmets, piedalīties mezglu siešanas stafetē, iegūt un pārbaudīt zināšanas par to, ko kuģi pārvadā un censties droši kravas sakraut kuģos un līdzsvarot tos. 

Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU

Atbalsts un partneri:

Izstādes tapšanā un veidošanā iesaistījās Latvijas Jūrniecības savienības biedri un sadarbības partneri VSIA «Latvijas Jūras administrācija», RTU Latvijas Jūras akadēmiju, RTU Liepājas Jūrniecības koledžu, SIA «Novikontas Jūras koledža», NBS Jūras spēki, SIA «LSC», SIA «LVR Flote», Rīgas Brīvostas pārvalde, Latvijas lielo un mazo ostu pārvaldēm, kā arī SIA «Proalifing.

Tāpat palīdzēja arī Latvijas Kuģu kapteiņu un Latvijas Kuģu mehāniķu asociāciju biedri.

Uzdevumu aprakstus palīdzēja veidot Sintija Alksne, Sanita Ūzuliņa. Mezglu siešanas uzdevumu palīdzēja sagatavot kapteinis Imants Nartišs.

Finansiālu atbalstu izstādes izveidei sniedza Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrība, SIA «Well» un SIA «Atlas Professionals».

Ieskats izstādes atklāšana

Bildes no pasākuma atklāšanas 19.04.2024

Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU