Pieminot komandkapteini Hugo Legzdiņu

Foto: Jūras spēki

7.decembrī jūrniecības nozares pārstāvji pulcējās uz piemiņas brīdi Lēdurgā, kas veltīts Latvijas Jūras spēku virsnieka, komandkapteiņa Hugo Legzdiņa 120. dzimšanas dienai. Piemiņas pasākumā piedalījās Hugo Legzdiņa ģimenes piederīgie, NBS jūras spēku pārstāvji, RTU Latvijas Jūras akadēmija un LJS biedri.

Foto: Jūras spēki

RTU Latvijas Jūras akadēmiju un Jūrniecības savienību pārstāvēja docents Kristaps Lūkins un Jūrskolas koris ar muzikālu priekšnesumu. No LJS piedalījās vice admirālis Gaidis – Andrejs Zeibots, Uldis Ozols un tālbraucējs kapteinis Ēvalds Grāmatnieks.

Foto Jūras spēki

⚓ Pasākuma pirmajā daļā nozares pārstāvji nolika ziedus Lēdurgas kapos un apmeklēja dievkalpojumu Igates baznīcā, godinot Hugo Legzdiņa piemiņu.

🧩 Pēcpusdienā RTU Ldocents Kristaps Lūkins Lēdurgas bibliotēkā pulcēja gados jaunākos jūrniecības entuziastus, lai iepazīstinātu ar plašo jūrniecības pasauli, stāstot gan par to, kādi ir kuģu veidi un kādas kravas tie pārvadā, gan par dabas objektiem un laikapstākļiem, kas ietekmē kuģošanu. Mazie klausītāji bija ļoti ieinteresēti un atsaucīgi, sarunai izvēršoties aizraujošā diskusijā par pirātiem un bagātību salām, Titāniku, drošību u.c. tēmām.

🍰 Izglītojošā pasākuma noslēgumā bērnus priecēja Latvijas Jūrniecības savienība sagādātā torte.

Paldies Hugo Legzdiņa dēlam Kārlim Legzdiņam, kurš tur rūpi, lai komandkapteiņa piemiņa tiktu godāta!

Paldies Jūras spēkiem, kas godina komandkapteini!

🧩 Paldies Lēdurgas bibliotēka vadītājai par uzaicinājumu un klausītājiem par interesi! Lai sapnis par kuģošanu nepaliek aiz horizonta!

Uzziņai

ℹ️ Hugo Legzdiņš dzimis 1903. gada 7. decembrī Igates muižas kalpu mājās. Pēc izglītības iegūšanas Krišjāņa Valdemāra jūrskolā, viņš tika paaugstināts par virsleitnantu. 1940. gadā viņu iecēla par zemūdenes “Ronis” komandieri, taču PSRS ienākšana Latvijā nozīmēja viņa militārās dienesta pakāpes atņemšanu. Pēc tam strādāja dažādos amatos, tostarp bija pedagogs kuģniecības mācību iestādē. Viņa dzīves stāstu atspoguļo grāmata “Ronis — mana būdiņa un pils”, kas iznāca 2002. gadā. Atmodas laikā aktīvi piedalījās Latvijas jūrniecības atjaunošanā un kļuvis par vienu no Latvijas jūrniecības simboliem. Legzdiņš mira 2004. gada 20. jūlijā, sasniedzot 101 gadu vecumu, un ir apglabāts Lēdurgas kapos.

Bildes no pasākuma galerijā zemāk. Foto – Jūrasspēki